gość_848e6
2016-05-10 08:15
Gdybyßcie umieli czytac strony Ryanaira, banku, jakiegokolwiek retailera online lub systemow platnosci internetowych strona moze zalozyc ze karta jest w PLN, lecz zawsze obok mozna odznaczyc opcje i zaplacic w walucie sprzedawcy (FR ma wyskakujace okienko ktore trzeba odznaczyc, Paypal ma okno osobne).
Mam konto Citigold a tam konta walutowe. To samo konto mam tez w Australii. Mam na kartach USD, EUR, GBP, AUD, NZD, SGD. Trzeba sie troszke zakrecic zeby wiedziec kiedy z ktorych oplaca sie korzystac, a kiedy MC czy Visa ma lepsze kursy.
Do tego karta w UK i pare innych w Polsce.
Karty walutowe sa swietnym narzedziem do oszczedzania bedac za granica/robiac zakupy za granica. Trzeba po prostu wiedziec jak z nich korzystac a nie slepo wierzyc w bank.
Najlatwiejsza opcja jest posiadanie karty MC/visa w walucie rozliczenia z towarzystwem by uniknac znacznie bardziej 'bandyckiego' kursu banku. Wtedy zadna waluta nie jest zbyt droga.
Inna sprawa jest DCC. za kazdym razem przed uzyciem systemu DCC musicie byc zapytani o zgode. Jesli w ramach DCC nastapi podwojne przewalutowanie nalezy sie zwrocic do banku z reklamacja.
Swoja droga co robi to post o kartach?
gość_cc256
2014-11-06 21:00
Dodałbym, że to, co opisujesz, może być przedmiotem cichej umowy pomiędzy Ryanairem a bankiem - w końcu oba te podmioty na tym zyskują, a bulisz Ty. Większość klientów albo się nie zorientuje, albo nic z tym nie zrobi, bo uzna, że nie ma o co kruszyć kopii. Czytałem gdzieś na forum, że gościowi, który wciąż składał skuteczne reklamacje zablokowali możliwość kupna biletu. Tak wygląda właśnie monopolistyczna przemoc.
gość_cc256
2014-11-06 20:53
Tak naprawdę karty walutowe banków w Polsce to lipa.
Owszem, nasze banki mogą nam prowadzić konta walutowe, ale kiedy chcemy posłużyć się taką kartą to następuje przewalutowanie,
bo na karcie nigdzie nie ma zapisanego w jakiej walucie jest karta i do jakiego konta jest przypisana - walutowego czy nie.
Więc np. taki Ryanair sprzedając lot w walucie EUR, przyjmując od klienta płatność kartą EUR,
sprawdza tylko z jakiego kraju pochodzi karta. Z pobranej informacji wyciąga wniosek, że skoro karta jest polska
to musi ona być w walucie PLN i PRZEWALUTUJE kwotę z EUR na PLN, w dodatku po bandyckim kursie.
To samo zrobią bankomaty, zarówno te w Polsce jak i te za granicą.
Karta do konta walutowego wydana przez polski bank to niestety lipa.
Chcesz mieć prawdziwą kartę walutową, załóż konto w kraju, gdzie obowiązuje interesująca cię waluta.