POlskie lotniska na Euro 2012
Łódzkie lotnisko im. Reymonta może być jednym z portów rekomendowanym kibicom przyjeżdżającym na piłkarskie mistrzostwa Europy w 2012, które Polska organizuje z Ukrainą. Wczoraj Łódź odwiedził Peter Hampson, odpowiedzialny w UEFA za transport lotniczy na Euro 2012.
- Wystawił naszemu lotnisku bardzo dobrą opinię, obiecał, że będzie rekomendował nasz port jako przesiadkowy dla kibiców przyjeżdżających na mecze do Warszawy i Poznania - mówi Wojciech Łaszkiewicz, wiceprezes lotniska im. Reymonta.
Hampson przyleciał z delegacją złożoną m.in. z przedstawicieli PZPN, Urzędu Lotnictwa Cywilnego i Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej. Inspekcja lotniska trwała trzy godziny. Hamspon pytał m.in. o liczbę samolotów, które port może obsłużyć w godzinę, miejsc parkingowych i skomunikowanie Łodzi z innymi miastami. Kontrola przed Euro 2012 obejmuje wszystkie porty w Polsce.UEFA szacuje, że połowa kibiców, zasiadających na stadionach podczas Euro, korzysta z samolotów. Dlatego ważna jest płynna obsługa pasażerów na lotnisku i jego dobre skomunikowanie z miastami, gdzie rozgrywane są mecze. Express Ilustrowany.*** A jak inne lotniska?
Komentowanie dostępne dla zalogowanych użytkowników
tomekk-81
2008-04-21 08:21
emes: pełna zgodność z Tobą. PS. a ja właśnie kilka miesięcy temu tutaj się zameldowałem.
tomekk-81, generalnie zgadzam się z Toba.Jasne,że zawsze mieć lepszą opinię przedstawicielia UEFA niż jej nie mieć.Obawiam się tylko, że władze lotniska przekuwają to znowu jako jakieś wielkie wydarzenie a usłużni łódzcy dziennikarze chwytają i piszą usłużne artykuły.Na całe szczęście istnieją jeszcze portale jak ten, gdzie podawane informacje pozbawione są bałwochwalczego zacięcia.Pozdrawiam. Ja niestety już wyleciałem z Łodzi, ale może jeszcze kiedyś wrócę, kto wie...
ja niestety nie widzę sensu takiego pomysłu. bo po co mam lecieć do łodzi jesli jadę na mecz np. do warszawy??? lecę do wawy i tyle :) jeśli chce do chorzowa to lecę do KTW, a nie będę leciał do LCJ po to aby tłuc sie dalej pociągami. No i jeszcze jeden fakt przemawiający wg. mnie na NIE - LCJ nie ma tak rozwiniętej siatki połączeń jak inne ''zainteresowane'' lotniska, i nie zanosi się niestety aby to się zmieniło w najbliższym czasie. niestety...
tomekk-81
2008-04-19 20:29
emes, zapodałem artykuł z gazety. W artykule gość odpowiedzialny w UEFA za transport lotniczy na Euro 2012 wypowiedział się pozytywnie, wiec zuważam tą pozytywną iskierkę dla LCJ. Zgadzam sie z tobą, że jest sporo artykułów, które ten fatalny zarząd przedstawia w jasnych barwach. Gość z UEFA wypowiedział sie pozytywnie i to cieszy, ale rzeczywiście zarządu nie am za co pochwalić, wręcz same negatywy... I piszą te słowa, wypił kolejny łyk piwa, a nad jego blokiem przeleciał jeden z ostatnich Volareweb z MXP..
tomekk-81 bardzo się cieszę, że przedstawiłeś te wyliczenia co do pociągu. Jednak jeżeli kibice będą chcieli dostać się na stadion w Wawie lub Poznaniu to po prostu przylecą do tych miast a nie do Łodzi i będą się przesiadać.Ten artykuł to kolejny przykład próby pokazania łódzkiego lotniska (a właściwie jego zarządu) w dobrym świetle. Prawda jest jednak taka, że łódzkie lotnisko się zwija a nie rozwija, co potwierdzają statystyki wzrostu ruchu lotniczego za rok 2007.
tomekk-81
2008-04-19 16:39
musimy poczekać do skończenia projektu i zobaczymy. Oby im się udalo skończyć na czas. Faktycznie to robota jest w toku. Kasa z UE płynie wiec Ok.
ladnie to wyglada .....na papierze...a faktycznie??
tomekk-81
2008-04-19 16:32
czyli łącznie daje do ok 1 godz. LCJ-WAW
tomekk-81
2008-04-19 16:29
Etap I-modernizacja odcinka Skierniewice - Łódź Widzew.
* długość modernizowanego odcinka-62,8 km
* czas przejazdu przed modernizacją-69'
* czas przejazdu po modernizacji-32'
* okres realizacji: lipiec 2006-czerwiec 2008
* prędkość w roku 2012-140 km/h
Inwestycja jest finansowana w 75 % ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Transport oraz w 25 % ze środków Budżetu Państwa.
Koszt realizacji I etapu inwestycji wynosi 1,1 mld zł brutto.
Etap II-modernizacja odcinków Warszawa Zachodnia-Skierniewice oraz Łódź Fabryczna-Łódź Widzew (łącznie ze stacjami Łódź Fabryczna i Łódź Widzew).
* długość modernizowanych odcinków-66,2 km
* czas przejazdu przed modernizacją-59'
* czas przejazdu po modernizacji-33'
* prędkość w roku 2012-160 km/h
tomekk-81kumam.....tylko powiedz ile czasu zajmuje podroz pociagiem do WAW i POZ z LCJ.......
tomekk-81
2008-04-19 15:54
hamburgowi chodziło o potencjał ludności i dobre położenie w Polsce. W artykule jest mowa o przesiadkach na pociągi.
hamburg: masz info na priv
tomekk-81: a to dlaczego LCJ ma byc lotniskiem przesiadkowym? czy LCJ ma rozwinieta siatke polaczen krajowych????wszystkie miasta w ktorych beda rozgrywane mecze maja swoje lotniska.....o wiele blizej do POZ czy GDN jest z BZG....nie widze akurat w LCJ potencjalu przesiadkowego na EURO 2012...
tomekk-81
2008-04-19 15:42
hamburg: sporo ludzi w Łodzi chciałoby nowego zarządu lotniska. Ludzi, którzy potrafią coś zrobić, a nie tylko psuć i wstyd.
Ja tylko dodam LCJ-POZ-BRU. I co z tego wyszlo? :-) Ciekawy czy to tez takie obiecanki w tym stylu.....choc LCJ (juz to duzo razy pisalem) ma potecjal.....centralna Polska...blisko do WAW....tylko jakos te lotnisko nie moze sie wybic.
tomekk-81
2008-04-19 09:41
Łódzkie lotnisko im. Reymonta może być jednym z portów rekomendowanym kibicom przyjeżdżającym na piłkarskie mistrzostwa Europy w 2012, które Polska organizuje z Ukrainą. Wczoraj Łódź odwiedził Peter Hampson, odpowiedzialny w UEFA za transport lotniczy na Euro 2012.
- Wystawił naszemu lotnisku bardzo dobrą opinię, obiecał, że będzie rekomendował nasz port jako przesiadkowy dla kibiców przyjeżdżających na mecze do Warszawy i Poznania - mówi Wojciech Łaszkiewicz, wiceprezes lotniska im. Reymonta.
Hampson przyleciał z delegacją złożoną m.in. z przedstawicieli PZPN, Urzędu Lotnictwa Cywilnego i Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej. Inspekcja lotniska trwała trzy godziny. Hamspon pytał m.in. o liczbę samolotów, które port może obsłużyć w godzinę, miejsc parkingowych i skomunikowanie Łodzi z innymi miastami. Kontrola przed Euro 2012 obejmuje wszystkie porty w Polsce.UEFA szacuje, że połowa kibiców, zasiadających na stadionach podczas Euro, korzysta z samolotów. Dlatego ważna jest płynna obsługa pasażerów na lotnisku i jego dobre skomunikowanie z miastami, gdzie rozgrywane są mecze. Express Ilustrowany.*** A jak inne lotniska?