Opinie

26/06/2015 08:47
10 Zalety: 4 loty (LHR-KUL-SYD/MEL-KUL-LHR) * Bardzo wygodna klasa ekonomiczna w A380 wraz z możliwością darmowej rezerwacji miejsc, również na górnym pokładzie; * Atrakcyjne ceny; * Krótkie i bezproblemowe przesiadki w KUL; * Świetna, przemiła i profesjonalna obsługa pokładowa i smaczne posiłki (oraz dodatkowe przekąski w czasie lotu); * Posiłki specjalne podawane na początku, a lista taka (czy pasażer wciąż sobie taki posiłek życzy) jest sprawdzana przez cabin crew jeszcze przed startem; * Bagaż 30kg * Dobry system rozrywki pokładowej z indywidualnymi ekranami oraz portami USB * Mile naliczane w ciągu zaledwie 2-3 dni po lotach bez konieczności upominania się o nie. Nasz lot rozpoczynał się w Dublinie i Aer Lingus był niemal godzinę opóźniony z przylotem na Heathrow. Musieliśmy się mocno natrudzić, żeby wykonać przesiadkę w ciągu 45 pomiędzy terminalami. Obsługa Malaysia Airlines na LHR do ostniej możliwej chwili trzymała lot otwarty by 4 osoby z aer linugsa mogly zdążyć na lot do KUL. Niestety bagaż tego nie zdołał zrobić, ale jest to wina EI, nie MH. Bagaż został dostarczony do hotelu w SYD 24h później.

Wady: * Jedyną wadą (albo w sumie zaletą) jest niezasłużona "zła" opinia. Malaysia Airlines jest bardzo wygodną, bezpieczną i przy tym dosyć tanią linią lotniczą. Niestety, wypadki się zdarzają (nie tylko MH)...
30/12/2014 11:09
5 Zalety: Lot Cubana LGW-HOG-HAV i HAV-LGW Niesamowite jest to, że ten samolot ma miejsca w środku jak w hali sportowej! WOW! Wyglądał na "nieco zużyty", ale o dziwo - bardzo wygodny. Siedzenia jak w starym Autosanie, ale nawet po kilku godzinach lotu nie było czuć żadnego bólu czy zmęczenia. Samolot wydawał dzwięk zupełnie inny niż wszystkie mi znane samoloty, ale nie było to wkurzające.

Wady: Całkowity brak jakichkolwiek osobistych systemów rozrywki, oprócz wielkich ekranów w środkowym rzędzie. Masakrycznie stara konstrukcja, od której nie należy zbyt dużo wymagać. Dosyć mocno zużyte to było (wszystko).
30/12/2014 11:01
10 Zalety: Leciałem Malaysia Airlines z KUL do LHR i A380 jest fantastyczny. Mimo, że siedzieliśmy z tyłu (górny pokład), to ta machina była bardzo cicha, przestronna, bardzo wygodna. Miejsce przy oknie jest dobre, bo ma się dodatkową szafkę na "wszystko" przy ścianie, a także może to służyć jako półka czy podłokietnik. Mimo, że LHR nie jest moim ulubionym lotniskiem, to z tego powodu bym jeszcze raz wybrał tylko tę trasę z MH (żeby być w A380). Boarding był bardzo sprawny i szybki, a serwis pokładowy lepszy niż w B777 (obsługa jakoś milsza, haha).

Wady: Nie było :)
19/02/2012 10:53
4 Zalety: Opinia oparta na lotach DEL-KTM-DEL. *** Dobre ceny i stosunkowo dobra siatka połączeń w Indiach. Posiłki na pokładzie płatne, ale w niskich cenach i przyzwoitej jakości. Bagaż na trasach międzynarodowych wliczony w cenę biletu.

Wady: Strasznie brudne i porysowane szyby - szczególnie na locie z widokami na Himalaje było to irytujące. Samolot dosyć wiekowy i troszkę zaniedbany. Obsługa była miła dla niektórych pasażerów (np. dla mnie), ale siedzących obok nastolatów obsługiwali z tekstami "What you want?".
19/02/2012 10:48
8 Zalety: Kolejne punkty, tym razem za międzykontynentalny lot BRU-DEL-BRU. Bardzo dobre ceny, wygodne samoloty, smaczne posiłki, przemiła obsługa. Bagaż doleciał na wszystkich odcinkach bez żadnych problemów (również na przesiadce w BRU na samolot SN). Dosyć sprawnie działający dział obsługi klienta.

Wady: Drobne niedociągnięcia, które nie miały w sumie wpływu na całą ocenę. *** 1. Bilet wystawiony był jako loty code-share z Brussels Airlines - wszystko w porządku oprócz tego, że system 9W nie widział numerów biletu. Ticket Desk szybko się z tym jednak uporał. *** 2. Brak możliwości odprawy on-line, gdy jest to code-share. *** Zakupy duty free na pokładzie - obsługa nie bardzo wiedziała, jak obciążyć moją kartę. Wszystko przeszło manualnie (cała taka ładna karteczka A4) - ponad 2 tyg. od lotu i wciąż karta obciążona (i jeszcze mi nie odpowiedzieli na maila, gdy chciałem zapłacić, haha) - dla mnie dobrze, dla linii troszkę mniej.
19/02/2012 10:36
4 Zalety: Bardzo krótki lot BRU-CDG operowany samolotem Boeing 737. Krótki lot, wszystko o czasie, bagaż doleciał do miejsca docelowego. Był to krótki lot, więc obsługa szybko "rozrzuciła" (dosyć smaczne) ciasteczka cytrynowe i podała wodę/sok pomarańczowy. SN ma dobre umowy code-share z innymi przewoźnikami (a przez to często niższe ceny) - należy mieć jednak swój bilet wydrukowany, bo nie zawsze z systemu SN takie rezerwacje w całości "przechodzą" do innych.

Wady: Straszliwie zdezelowany samolot - chyba jeden z najbardziej zużytych jakim leciałem. Za minut też uznałbym to, że nie latają do Dublina, więc tracą olbrzymią ilość pasażerów na swoje trasy do Afryki.
19/12/2011 21:33
7 Zalety: Opinia oparta na lotach Jet Airways, Jet Airways Konnekt i JetLite na trasach BOM-DEL-ATQ-DEL-VNS/CCU-IXZ-MAA-BLR. Wygodne, czyste samoloty. Na lotach JetAirways i JetKonnect smaczne posiłki wliczone w cenę, JetLite za opłatą. Bagaż wliczony w cenę biletu. Wszystkie loty o czasie (z wyjątkiem jednego, ale rezerwacja zmieniona bez żadnego problemu na wcześniejszy lot). Bardzo dobra siatka połączeń w Indiach oraz atrakcyjne cenowo oferty. Dobry program lojalnościowy JetPrivilege oraz stosunkowo duża ilość partnerów lotniczych. Miła, profesjonalna obsługa.

Wady: Mała ilość połączeń z Europy (LON, BRU, MXP).
19/12/2011 20:28
8 Zalety: Etihad Airways jest nowoczesną linią lotniczą oferującą bardzo dobry serwis za przystępną ceną z bardzo łatwymi przesiadkami w Abu Zabi. Jest to narodowy przewoźnik UAE i ma jedną z najmłodszych flot samolotowych na świecie. Ja leciałem z nimi na trasach DUB-AUH-NRT-AUH-DUB oraz DUB-AUH-BOM/BLR-AUH-DUB. Za każdym razem byłem bardzo zadowolony. Przemiła obsługa, smaczne posiłki, wygodne, czyste fotele oraz bardzo ciekawy system rozrywki pokładowej. Dodatkowo bardzo dobrze rozwinięta siatka połączeń via AUH.

Wady: Chyba nie mam żadnych minusów.
14/06/2011 23:05
4 Zalety: Obsługa na pokładzie zazwyczaj miła. Dosyć wygodne siedzenia.

Wady: Aer Lazyngus - obsługa w DUB i call centre pozostawia dużo do życzenia. Albo "się nie chce" albo "się nie umie". Kilka razy miałem odwołany lub spóźniony lot. Obsługa w check-in często czepliwa i wyglądająca na mocno znudzoną.
14/06/2011 22:58
10 Zalety: Loty powrotne DUB-RIX-LED i DUB-RIX-OUL. *** Genialna cena. Loty bez minuty spóźnienia. Bardzo szybki i bezproblemowy transfer w RIX. Czyste, świeże i nowe samoloty. Bardzo miła i profesjonalna obsługa. Posiłki płatne, ale smaczne. Mile (za ten lot promocyjny) wydałem na voucher na hotele, więc jeszcze więcej zaoszczędziłem. Możliwość płatności w ratach za bilet. Bezproblemowa obsługa call-center w przypadku zmian itp. Szczerze mówiąc, to chciałbym, żeby inne linie europejskie miały taki poziom obsługi jak airBaltic. (i takie fajne destynacje w takich cenach!)

Wady: nie zauważyłem