Baltona: Oświadczenie w sprawie publikacji Business Insidera

Blanka Flis - Profil Blanka Flis
11 kwietnia 2019 13:41
9 kwietnia br. Business Insider Polska opublikował artykuł "Porty Lotnicze podpisały umowę, która może rodzić potencjalne niebezpieczeństwa". Zarząd Baltony ocenił artykuł jako zaskakująco jednostronny i krzywdzący.

Uważamy, że niedopuszczalne jest wybiórcze przedstawianie tematu i pomijanie faktów sprzecznych z postawioną tezą - czytamy w komunikacie spółki.

Baltona, uważa że dobór jednostronnych wypowiedzi ekspertów w kwestii klauzuli „change of control” wprowadza czytelników w błąd i narusza dobra osobiste Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Baltona S.A. Ponadto, już nie po raz pierwszy autor artykułu manipuluje wypowiedziami Piotra Kazimierskiego, prezesa Zarządu Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Baltona S.A., czemu się stanowczo sprzeciwiamy.

Zaskakujący jest również fakt powoływania się w artykule na treść umowy między PPL a Baltoną, która zgodnie z postanowieniami obu stron, objęta jest tajemnicą handlową. Spółka nie będzie publicznie komentować jej zapisów.

Odnoszenie się w tekście opublikowanym przez Business Insider Polska do braku klauzuli „change of control” w kontekście „potencjalnych niebezpieczeństw” jest nieracjonalne i, zdaniem Zarządu Baltony, ma na celu budowanie nieuzasadnionych obaw i niepotrzebnej sensacji - podsumowuje Baltona.

- Profil
Rezerwuj loty