Nowe stanowiska postojowe w Katowicach

3 grudnia 2018 07:44
3 komentarze
Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze SA, zarządzające Katowice Airport, przed rozpoczęciem Szczytu Klimatycznego ONZ oddało do użytku nowe stanowiska postojowe samolotów. Dzięki temu łatwiej będzie obsłużyć większą liczbę operacji, które spodziewane są w Pyrzowicach w związku z wydarzeniem.
Nowe stanowiska postojowe samolotów powstały w ramach rozbudowy na zachód płyty postojowej samolotów nr 3, która zlokalizowana jest w południowo-wschodniej części portu, przed nowym terminalem cargo. Projekt realizowany był od III kwartału 2017 roku, wykonawcą inwestycji był Budimex SA. W efekcie powstało w sumie 24 tys. m kw. nowych nawierzchni lotniskowych, w tym cztery stanowiska postojowe dla samolotów kodu C (airbus A320, boeing 737) lub zamiennie dwa dla kodu E (boeing 747) i jedno C.

Jednocześnie w IV kwartale bieżącego roku rozpoczął się drugi etap rozbudowy płyty postojowej nr 3, tym razem na wschód. Powstanie tu 22 tys. m kw. nowej nawierzchni lotniskowej z czterema stanowiskami postojowymi dla samolotów kodu C. Zakończenie przedsięwzięcia planowane jest na IV kwartał 2019 roku.

Od lat konsekwentnie i zgodnie z planem realizujemy projekt rozwoju infrastruktury pyrzowickiego lotniska. Dzięki zakończeniu pierwszego etapu rozbudowy płyty postojowej nr 3, do 32 wzrosła liczba stanowisk dla najczęściej spotykanych w Katowice Airport samolotów tj. airbusów z rodziny A320 i różnych typów boeinga 737. Odpowiednia liczba stanowisk postojowych umożliwia dalszy, harmonijny rozwój baz linii lotniczych w Pyrzowicach. Ułatwia także funkcjonowanie organizacji MRO świadczących na naszym lotnisku usługi obsługi technicznej samolotów. Dzięki rozwiniętej i ciągle rozbudowywanej infrastrukturze, jesteśmy także wstanie sprostać wymogom większego ruchu lotniczego, generowanego w krótkich przedziałach czasowych, w związku dużymi wydarzeniami takimi jak np. Szczyt Klimatyczny, które coraz częściej odbywają się w województwie śląskim – mówi Artur Tomasik, prezes Zarządu Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego SA.

Obok rozbudowy płyty postojowej GTL SA prowadzi również inne projekty inwestycyjne. We wrześniu 2018 roku wystartowała rozbudowa parkingu nr 1, który zlokalizowany jest przed terminalami pasażerskimi. W ramach tego przedsięwzięcia powstanie ponad 600 nowych miejsc postojowych wraz z drogami wewnętrznymi oraz nowym układem wyjazdowym z parkingu z systemem sześciu bramek. W przyszłym roku rozpocznie się przebudowa i rozbudowa terminalu pasażerskiego B.

W najbliższym czasie GTL SA rozpocznie prace koncepcyjne związane z budową całkowicie niezależnego, wyposażonego w rękawy terminalu pasażerskiego, które pozwolą określić ostateczną skalę inwestycji związanych z rozwojem infrastruktury terminalowej. Ponadto Spółka chce w najbliższych latach zrealizować takie projekty jak: nowa strażnica Lotniskowej Służby Ratowniczo-Gaśniczej, rozbudowa bazy do obsługi technicznej samolotów, centralna wartownia, baza paliwowa, kolejny etap rozbudowy płyt postojowych i budowa drugiego terminalu cargo.

Na terenie portu inwestują partnerzy GTL SA. We wrześniu bieżącego roku uruchomiony został Hotel Moxy (marka sieci Marriott). Inwestorem i zarządzającym obiektem jest Chopin Airport Development. Ponadto dwa projekty w Pyrzowicach prowadzi Polska Agencja Żeglugi Powietrznej. Trwa wyposażanie w niezbędne urządzenia nowej wieży kontroli lotniska. Razem z GTL SA Agencja realizuje też przedsięwzięcie „uzbrojenia” podejścia do pasa 09 drogi startowej Katowice Airport w system ILS CAT I. Realizacja tego zadania sprawi, że pyrzowickie lotnisko będzie pierwszym portem w kraju z systemem ILS na obydwu kierunkach drogi startowej.

- Profil gość
gość_9e709 2018-12-05 14:39
gość_9e709 - Profil gość_9e709
Budimex jak zwykle dał radę. Niepokoi mnie tylko fakt, że zwiększenie intensywności lotów kłóci się z ideą samego Szczytu Klimatycznego ONZ...
usuniety 2018-12-04 14:03
usuniety - Profil usuniety
Chcialbym by na takich laurach spoczal Zarzad Portu Lotniczego Lawica w Poznaniu....
Tam to juz kompletnie nic nie dzieje sie. Nastepny rok to stagnacja. Nowych przewoznikow nie ma a ci co sa to uciekaja.
A dwoch ponow prezesow chodzi i opowiada ze nic nie moga pomoc.... zenada.
Brawo Katowice!
gość_1f280 2018-12-03 12:07
gość_1f280 - Profil gość_1f280
Tak mi sie wydaje ze niedlugo te stanowiska beda swiecily pustkami.Zarzad lotniska osiadl na laurach i nie robi nic by sciagnac przewoznikow