Łódź bez prezesa. Michał Marzec rezygnuje ze stanowiska

21 października 2015 17:17
Michał Marzec, prezes lotniska w Łodzi  zrezygnował w poniedziałek (20.10) ze stanowiska prezesa. Oficjalną przyczyną rezygnacji są powody osobiste.  Nieoficjalnie  mówi się o konflikcie z władzami miasta.
Michał Marzec przyszedł na łódzkie lotnisko w ważnym momencie - po tragicznej śmierci poprzedniego szefa lotniska musiał pracować razem z Adria Airways nad promocją lotów tej linii i walczyć o nowych przewoźników. To pierwsze zadanie zrealizował bardzo dobrze, bo słoweńska linia uruchomiła nowe połączenie do Amsterdamu i bazę w Lublinku. Przy drugim zadaniu ocena jest mieszana: z jednej strony Marzec pozyskał bardzo wartościowe dla lotniska połączenia Czech Airlines do Pragi i Edynburga, które razem z Adrią powinny zagwarantować dwucyfrowy wzrost w tym roku, z drugiej nie udało mu się powiększyć oferty linii niskokosztowych.

Jednak trzeba pamiętać o tym, że sytuacja łódzkiego lotniska jest na tyle trudna, że wysiłki nawet najlepszego prezesa mogą mieć niewielkie rezultaty. Poza tym o rozwoju linii trzeba myśleć w perspektywie dłuższej niż jeden rok - nawet jeśli Marzec prowadził rozmowy i zachęcał przewoźników, to na efekty być może trzeba będzie jeszcze poczekać. Marzec zadbał o dokończenie inwestycji infrastrukturalnych. Za jego kadencji rozpisane zostały przetargi na powiększenie płyty postojowej i budowę równoległej drogi kołowania. Jednak lotnisko i tak zamknęło rok dużą stratą finansową na poziomie z lat poprzednich, co jest skutkiem małej liczby pasażerów.

Marzec zapewne rozumiał, że szybszy rozwój jest możliwy jedynie przy wsparciu miasta albo regionu, dlatego nie dziwią nieoficjalne informacje, że to właśnie brak porozumienia co do strategii z samorządem przyczyniło się do jego odejścia.

Dominik Sipiński

- Profil gość