Stanowisko Modlina ws. drogi startowej

14 lutego 2013 19:10
14 komentarzy
Dziś (14.02) zarząd spółki Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin postanowił, że naprawa betonowych progów (08 i 26) drogi startowej ma zostać wykonana w dotychczasowej technologii, czyli przy wykorzystaniu betonu cementowego. Według zarządu i ekspertów współpracujących z lotniskiem, przedstawiony przez firmę ERBUD harmonogram naprawy progów jest zbyt długi.

Zgodnie z wcześniejszym, oficjalnym stanowiskiem ERBUD-u, przedstawionym władzom portu lotniczego, wykonawca potrzebuje 140 dni na wykonanie robót budowlanych. Zarówno specjaliści zatrudnieni przez lotnisko, a także firmy specjalizujące się w technologiach betonowych zgodnie oceniają, że tego typu prace można wykonać w znacznie krótszym czasie.

Dodatkowo, jeżeli ERBUD nie znajdzie satysfakcjonującego rozwiązania, zarządzający Portem Lotniczym Warszawa-Modlin w trybie pilnym zwróci się do profesjonalnych wykonawców, którzy będą w stanie wykonać naprawę drogi startowej w oczekiwanym terminie. Zgodnie z zapisami umowy koszt tego poniesie spółka ERBUD.

Warto dodać, że spółka ERBUD, generalny wykonawca pasa startowego w Modlinie, poinformowała, że realnym terminem odbioru lotniska w Modlinie może być grudzień 2013 r. lub nawet styczeń 2014. Taką informację przekazał w TVN CNBC Dariusz Grzeszczak, członek zarządu ERBUD-u.

Piotr Bożyk
Fot. Anna Robaczyńska

- Profil gość
gosc_89488 2013-02-16 23:24
gosc_89488 - Profil gosc_89488
I obyś Rafox się nie mylił. ;) Można tylko się obawiać czy Ryan wytrzyma tak długo na Okęciu?
rafox 2013-02-16 21:08
rafox - Profil rafox
Wszystko super extra fajnie tylko Modlin się nigdzie nie przenosi i nie zapowiada się aby linie przenosiły się z Modlina. Jak widać ma spore zasoby gotówki a naprawa pasa to kwestia miesięcy. Co niektórych już marzenia poniosły z przenoszeniem lotów do Bydgoszczy, Łodzi czy wirtualnego Radomia. Modlin dalej będzie normalnie funkcjonował tylko mam nadzieję, że po wymianie zarządu.
gosc_d98e9 2013-02-16 20:42
gosc_d98e9 - Profil gosc_d98e9
@ Prezesik.
Oczywiście, że i Radom mnie śmieszy, bo budowanie lotnisk na zasadzie "w każdej gminie" jest bezsensu i nie długo może się okazać, że podzielmy los Hiszpanii jeżeli chodzi o bezużyteczne lotniska.Natomiast jeżeli mamy już gdzieś przenosić Modlin to moim skromnym zdaniem lepiej to zrobić do Radomia.Połączenie też jest dobre pociągi KM, ekspresówka S7 niczym nie odstępują od Łodzi, a im się bardziej przyda.Zadaniem Łodzi jako jednego z większych miast jest stworzenie własnej, dużej siatki połączeń, a nie bycie lotniskiem low-coastowym dla Warszawy.Pozdrawiam. ;)
 - Profil gość