Zaloguj się

Posiadasz już konto w portalu pasazer.com? Zaloguj się i zacznij korzystać ze swoich przywilejów zarejestrowanego użytkownika.

Stanowisko Modlina ws. drogi startowej

Dziś (14.02) zarząd spółki Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin postanowił, że naprawa betonowych progów (08 i 26) drogi startowej ma zostać wykonana w dotychczasowej technologii, czyli przy wykorzystaniu betonu cementowego. Według zarządu i ekspertów współpracujących z lotniskiem, przedstawiony przez firmę ERBUD harmonogram naprawy progów jest zbyt długi.

Zgodnie z wcześniejszym, oficjalnym stanowiskiem ERBUD-u, przedstawionym władzom portu lotniczego, wykonawca potrzebuje 140 dni na wykonanie robót budowlanych. Zarówno specjaliści zatrudnieni przez lotnisko, a także firmy specjalizujące się w technologiach betonowych zgodnie oceniają, że tego typu prace można wykonać w znacznie krótszym czasie.

Dodatkowo, jeżeli ERBUD nie znajdzie satysfakcjonującego rozwiązania, zarządzający Portem Lotniczym Warszawa-Modlin w trybie pilnym zwróci się do profesjonalnych wykonawców, którzy będą w stanie wykonać naprawę drogi startowej w oczekiwanym terminie. Zgodnie z zapisami umowy koszt tego poniesie spółka ERBUD.

Warto dodać, że spółka ERBUD, generalny wykonawca pasa startowego w Modlinie, poinformowała, że realnym terminem odbioru lotniska w Modlinie może być grudzień 2013 r. lub nawet styczeń 2014. Taką informację przekazał w TVN CNBC Dariusz Grzeszczak, członek zarządu ERBUD-u.

Piotr Bożyk
Fot. Anna Robaczyńska

gość_71e4b - Profil
gość_71e4b

Pasazer.com na Facebooku

Spodobał Ci się nasz artykuł?

Zapisz się do newslettera by być na bieżąco!

Wylot z:

Przylot do: