Komentowanie dostępne dla zalogowanych użytkowników
majkaczyz: nie ma za co; wiesz, że na mnie zawsze może liczyć :) cieszę się, że już szczęśliwie dotarłaś do Polski. papa
majkaczyz
2008-11-07 17:51
botros,dzieki za pilotowanie naszych poczynań na lotnisku w ciampino...było można rzec -zabawnie i "ciepło",wiesz o co chodzi,ale wylądowalismy na cztery łapy...w hoteliku,pozdrawiam i czuwaj nad nami papa.
marshall
2008-11-07 13:24
Pisze się CAVOK zamiast CAVOC, a po drugie to jeżeli ILS działałby źle to by go nie certyfikowali, tak mi się przynajmniej wydaje.... Widać rzadko widujesz to co wyprawiają piloci FR na lotniskach.
pitterek
2008-11-07 13:13
a ja lądowałem w środę przy CAVOC wieczorem lotem ze Stansted - no i cóż tak wyrżnął w pas że szczeny wypadały ;-)))) po minięciu drogi takiway A miałem sporo obaw czy nie zatrzymamy się na trawce w miejscu gdzie ma powstać A1 ;-) no ale udało się. No i jeśli chodzi o sam lot FR to pierwszy raz zauważyłem (co chyba jest normą) że używają piloci FR hamulcy aerodynamicznych do wytracania prędkości podczas podchodzenia do lądowania ;-) pozdrawiam Reasumując myślę, że jeszcze ILS nie za bardzo działa - choć papużka stała na płycie przed terminalem ;-)
Zarąbiste opisy z tablicy ! MALMO W6 193 14:40 ODLOT 5.11 12:15
EINDHOVEN W6 127 11:00 ODLOT 5.11 8:30
Dokoncze jeszcze moj wczorajszy post: Od wczorajszego wieczora wszystkie elementy nowego systemu ILS (glide path, localizer, DME) pracuja juz w trybie testowym. Zanim bedzie mozna uzywac ich jako pomoc nawigacyjna, musza zostac zcertyfikowane przez PAZP.
wydaje sie ze raczej wszystkie lotniska w PL zanotuja w pazdzierniku lekki spadek ogolnej liczby paxow w przynajmniej w stosunku miesiecznym..co do: rok do roku to mysle ze jednak beda na plusie
no prosze prosze, KTW w październiku na minusie
no to dobra informacja :) spider_85, super prezencik podchoinkowy :)
Hehe, ale ludzie macie plany ambitne :). ILS sie wlasnie instaluje. Byly juz pierwsze obloty zainstalowanej czesci (ale przeszkodzil mocny wiatr).
spider_85
2008-11-03 12:40
gral: Jak po listopadzie bedzie wygladalo na to, ze zabraknie paxow do 2,5 to kupie jakies najtansze bilety dla calej rodziny i tez bede poprawial statystyki ;) Bedziemy se latac w ta i spowrotem caly grudzien :D Zamiast prezentow pod choinka beda loty :p
raczej zabraknie..., trudno bedzie mniej okragly rekord. najwazniejsze jest to, ze ruch pasazerski z roku na rok rosnie. a co z tym ILS, mial juz przeciez dzialac?
podobnie dziś rano - mimo widzialności 900-1000 metrów 2 samoloty (TNT i Farnair) odleciały do WAW - powód? brak naprowadzania ILS
spider: jak zabraknie troche do 2,5 mln to z pewnoscia pracownicy lotniska wykupia pare biletow na ostatnie dni zeby dobic do rekordu :))) a poza tym, jesli bedzie dokladnie 2 500 000 to tylko dzieki mnie, bo moim skromnym ladowaniem tydzien temu dodalem 1 paxa przylatujacego :)
skoro nie działa ILS w Pyrzowicach i było mnóstwo przekierowanych rejsów - to można było sie spodziewać takiego spadku paxów
ja trzymam kciuki pająku_85 :)
spider_85
2008-11-03 12:02
Hmm, mam nadzieje ze te nowe trasy FR sprawia, ze listopad bedzie na chociaz lekkim plusie i rzeczywiscie bedzie te 2,5 mln no koniec roku, a nie jak w zeszlym, kiedy to do okraglej licby troche zabraklo :)
Komunikat ze strony Międzynarodowego Portu Lotniczego w Katowicach: "W październiku bieżącego roku w Międzynarodowym Porcie Lotniczym Katowice w Pyrzowicach odprawiono 186 630 pasażerów, czyli o 7 % mniej niż w analogicznym miesiącu poprzedniego roku. W całkowitej liczbie odprawionych pasażerów 42 243 stanowili pasażerowie czarterowi". (...) hm... miejmy nadzieję, że mimo tendencji spadkowej uda się Katowicom przekroczyć próg 2,5 mln odprawionych tegorocznych pasażerów. Powodzenia!!!