Komentowanie dostępne dla zalogowanych użytkowników
gość_fd15d
2017-01-31 10:31
bez przesady... kupując bilet potwierdzasz, że zapoznałeś się z regulaminem i zgadzasz się na niego - to po pierwsze, a po drugie - w Barcelonie znajdujesz sobie kafejkę internetową - w samym centrum jest kilka i płacisz +/- 1E za 15 min + wydruk... nie przesadzaj, naprawdę... a zawsze możesz - jak ktoś napisał - regularnymi liniami latać, albo statkiem popłynąć :)
gość_89b60
2017-01-30 10:12
Cholera, 40 pln dopłaty. Zdzierstwo w biały dzień. CHcesz mieć bilety za 19 złotych, to płać za usługi dodatkowe. Proste.
gość_ca32e
2017-01-30 09:40
@marcowy: Słuszna uwaga. Kolejna słuszna uwaga to fakt, że LCC z reguły koszą ludzi na tych utrudnieniach. W sumie wielu zapłaciło za oszczędność LCC więcej niż za bilet w linii tradycyjnej. Atylla słusznie zwraca uwagę na ten temat. Niedoświadczony amator podróży lotniczych może się bardzo łatwo naciąć na szczegółowych regulacjach, bo przecież lecąc LOTem to za darmo miał i to i tamto. Osobnym tematem jest jakość przygotowania się do podróży, zapoznania się z regulaminem, wymaganiami, tekstem pisanym drobną czcionką oraz odnośnikami z gwiazdką. Pozdrawiam serdecznie.
ja mam tylko jedną uwagę do tego tematu: na stronie ryana jest jak wół napisane w zakładce "często zadawane pytania" jakie są zasady odprawy online. Wiedząc że nie mogę za darmo odprawić się na lotnisku szukam takich informacji jeżeli lecę liniami których zasad nie znam.
gość_299bd
2017-01-30 08:13
Atylla - skoro nie chcesz być rąbany przez Rayana (mimo że wszem i wobec są znane zasady odprawy online oraz koszty odprawy na lotnisku) to kup używanego smartfona za 200 zł albo pływaj statkiem. Tam Cie nikt może nie będzie rąbał.
gość_de08f
2017-01-30 06:02
Przygody, jakie miałem z Rajanem były zawsze pozytywne, ale zwykle sprawdzam przed lotem, jakie są zasady w danej linii.
Po powrocie widzę trochę różnych zdań więc może uda mnie się odpowiedzieć na raz.Czy wszyscy wiedzą co znaczy słowo "cwaniak" ? ...i ja o tym przestrzec chciałem a cena...hm.Nie wszyscy mają smartfony lub inne bajery do pobierania aplikacji tak samo jak ktoś pisze że "większość hoteli " tzn nie wszystkie,prawda? Jeśli wybieram tanie linie to nie po to aby mnie "po cichu rąbali" i co chwila za coś mam dopłacać.Ludzie,nas podróżuje miliony i jak każdego walną na dychę to wiecie jaką mają kasę+.Po to są owe portale abyśmy mogli / jak tu ktoś napisał/ sobie z nimi skutecznie radzić i tyle.
W dzisiejszych czasach wiekszosc hoteli oferuje dostep do Wifi, lub komputera z internetem i drukarka, do tego masz mozliwosc mobilnej odprawy za pomoca aplikacji, bardzo prosta i wygodna opcja. Jesli te dwie opcje sa za trudne mozna odprawic sie odrazu na oba loty, pod warunkiem skorzystania z wczesniejszej odprawy na rejs powrotny. Dzieki temu masz zagwarantowane miejsce ktore wybierasz sam i problem odprawy znika. Kosztuje to 40zl lub 8€ - wg mnie smieszna kwota. Na email fakt karty nie dostaniesz, ale majac dostep do internetu logujesz sie na stronie Ryanair i masz karte, identycznie jak w przypadku boardingu na emailu. Podsumowujac. Jesli decydujesz sie na korzystsnie z low costa musisz liczyc sie z pewnymi obwarowaniami jakie ma dana linia jesli sie na nie nie chcesz zgodzic to
zawsze mozna skorzystac chocby z LOT-u jak wspomnieli poprzednicy, problem odrawy znika.
W dzisiejszych czasach wiekszosc hoteli oferuje dostep do Wifi, lub k
Aandrzej
2017-01-22 13:15
Do Barcelony można latać LOTem, bagaż w cenie, odprawa na lotnisku, bez stresu, miejsca można sobie wybrać.
Poza tym kartę pokładową RYR można pobrać w PDF i wydrukować gdzie popadnie. Niemniej najłatwiejsza opcja to aplikacja mobilna, która obecnie działa bardzo sprawnie (dalej była bardzo awaryjna).
Tanie linie lotnicze to nie są organizacje charytatywne, a wycieczka do Barcelony to nie jest pozycja z piramidy Maslova, tak więc jak nie podoba ci się polityka danej linii to po prostu wybierasz konkurencję, albo zmieniasz plany.
Ryanair ma fajne ceny i lata w wiele miejsc co jeszcze chyba szczegolnie wazne dla wyjezdzajacych do pracy albo jak ktos szuka tanich wakacji. Nie pamientam juz kiedy, ale ja raz nie mialem karty pokladowej i chyba dostalem kare £50 funtow. To chyba bylo nawet wiecej niz kosztowal bilet na lot.
adam7691
2017-01-21 21:54
Atylla: w każdym hotelu można wydrukować kartę, ja nigdy nie miałem z tym kłopotu, wystarczyło poprosić , ale napisz ile ten bilet w sumie kosztował, bo ... olbrzyma ... dopłata "prawie 40 zł " brzmi STRASZNIE, pewnie więcej kosztowało piwo
gość_7803a
2017-01-21 20:21
A kto broni skorzystać z mobilnej karty pokładowej?....
gość_fa213
2017-01-21 17:39
Kiedyś te linie miały najgorszą możliwą opinię. Wystarczyło, że dały każdemu pasażerowi 2 bagaże podręczne, minęły od tego może 2 lata i już są ukochaną linią, najchętniej wybieraną. Szastają pieniędzmi we wszystkie strony, ale pieniędzmi można zdziałać wszystko, zyskać lojalność i dobrą opinię wśród klientów też - bardzo przykre i smutne, ale prawdziwe i tak to działa. Wszyscy wieszają wszystkie możliwe psy na innych sporych liniach low-cost w Europie - Wizz air, przede wszystkim ze względu na restrykcyjne reguły przewozu bagażu podręcznego. Ja akurat lubię Wizz Air, a bardzo nie lubię ryanair. Szkoda, że to, na co pozwalają jest tak rozdmuchane i roztrąbione, a taka cisza o tym, co jest u nich niefajne, na przykład takie rzeczy, jak pisze twórca tego wątku - bo może wtedy było by bardziej widoczne, że całe to uwielbienie i splendor, który ze wszystkich stron spływa na tę firmę, nie są zasłużone.
gość_8de81
2017-01-21 16:08
Czy łączna suma za bilet w obie strony wyszła więcej niż za przelot np. LOTem?
gość_863f4
2017-01-21 15:14
Przykro mi, że to Cię spotkało ale zarazem bardzo dziękuję (myślę, że nie tylko w swoim imieniu) za ostrzeżenie.