Ten temat dobrze znają ludzie mieszkający na pomorzu środkowym, którzy dosyć często podróżują drogą powietrzną.
Temat lotniska wraca do nas jak bumerang bo jest potrzebny.
Stare betonowe drogi startowe na pomorzu środkowym pozostały w pod Słupskim Redzikowie oraz nieopodal Koszalina Zagrzu Pomorskim. W obu miejscach pojawiały się pomysły na cywilne lotnisko, jednak upadły z różnych powodów. W Redzikowie pojawili się nieszczęśni Amerykanie i ich tarcza. Uważam że można spokojnie by było zrobić pasażerskie lotnisko w Krępie Słupskiej gdzie na co dzień małe lotnisko z trawiastymi drogami startowymi obsługuje Aeroklub Słupski, który myślę że nie pogardził by pomysłem na przebudowę ich lotniska, z którego na pewno mogli by korzystać. Ale właśnie przebudowa. Lotnisko posiada dwie trawiaste drogi startowe. Trzeba by było zacząć od budowy betonowego lub astfaltowego pasa startowego, na który jest miejsce. Dookoła lotniska jest miejsce na budowę owego pasa, niewielkiego Terminala, oraz parkingów obok. Jestem przekonany że gdyby powstał Port Lotniczy Słupsk-Krępa? Słupsk-Pomorze Airport? to na pewno kilka tanich linii lub nie tylko tanich linii zdecydowało by się na wykonywanie lotów do Słupska, gdyż jest to dobra lokalizacja, Blisko Ośrodka turystycznego Ustki, czyli morza. W okolicy do najbliższych lotnisk jest 2,3 oraz ok.4 godziny (Gdańsk,Szczecin i Poznań). Blisko Krępy przebiega ekspresowa droga S6 co też ma znaczenie. Mam nadal nadzieje że kiedyś powstanie Lotnisko w Słupsku, oraz że władzę Słupska zainteresują się tematem Lotniska.
Zapraszam do dyskusji :)