Komentowanie dostępne dla zalogowanych użytkowników
andrzej500
2008-02-06 21:05
jak mówi młodzież: dokładnie :)
oczywiscie rozumiem to ze klient ma daleko na lotnisko-tu w Polsce oraz w miejscu docelowym. Ale to juz prywatna sprawa kazdego jaki wybierze srodek transportu-czy wybierze samolot, autokar, auto ewentualnie pociąg..
andrzej500
2008-02-06 20:55
wszystko się zgadza ale nie patrzmy na przykładzie klienta który mieszka np w Krakowie lub bliskich okolicach pracuje w Rzymie lub bliskich okolicach, ale np przez pryzmat pasażera który mieszka np w Przemyślu a chce się dostać choćby do np Sibari k Cosenzy?? oczywiście biorąc pod uwagę aktualną siatkę połączeń lotniczych
no tak ale jednak jazda autokarem to potworna tułaczka...:-/ napewno nie raz jechałes gdzies zagranice autokarem to wiesz jak to jest, no nie ;->
andrzej500
2008-02-06 20:39
adams: ale z moich obliczeń - możesz sprawdzić -nieraz wychodzi że podróż samolotem może mu zając niewiele mniej to wszystko zależy od odległości od lotnisk
andrzej500: no tak ale ja tą miejscowość okresliłem "dziura" bo słysząc San Benedetto nic ci nie przychodzi na mysl i od razu mozna wyciągnoć wniosek, ze to mała miescina a nie wielka metropolia :) ale sądze, ze ludzie nadal jezdzą te ponad 20 godzin autokarem bo w jakis sposób wolą ten srodek transportu niz samolot...
andrzej500
2008-02-06 20:28
adams: zauważ nie pisałem że to brzydkie miejscowości z marnymi widokami, tylko miejscowości oddalone od lotnisk na które możesz dolecieć bezpośrednio z PL
Akurat San Benedetto wiem gdzie jest-to prawda dziura jak nie wiem, ale piekne widoki z tamtąd rozchodzą sie na zatoke Liguryjeską :)
andrzej500
2008-02-06 20:26
miras: myślałem o 2 litr soku lub 1,5 l coli :) w autokarze nie zabiorą a w samolocie nie możesz wnieść, no i kawa herbata w autokarze gratis a nie 2-3 €
andrzeju500, z tymi napojami to ważna sprawa, bo niedawno mojemu koledze zarekwirowali 3 borwarki :) w czasie podróży autokarem :)
andrzej500
2008-02-06 20:19
Paolo: no może przesadziłem z tymi za... więc niech będzie opłotkami :) chodziło mi o to że pasażer w PL wsiada prawie przy domu i wysiada np w Italii przy domu w którym pracuje, no ew krótki spacer na/ z dworca/przystanku, i jeżeli ma np do lotniska w Polce 3-4 godz jazdy a w Italii z lotniska na które może dolecieć kolejne 5 lub więcej godzin no to wybiera autokar z dwoma bagażami po 20 kg gratis, bez stresu że mu zabiorą z podręcznego napój nieważne jaki :) itp itd i autokary mają swoich pasażerów, codziennie z całej Polski wyjeżdża ich kilkadziesiąt-, a teraz kilka miejscowości dla przykładu: JESI, FOGGIA, CERIGNOLA, SAN FERDINANDO DI PUGLIA, Chianti, Arezzo, Ottaviano , San Giuseppe, Avellino, Benevento, AGROPOLI, SAN BENEDETTO, AVOLA, NOTO, ROSOLINI,
MODICA, RAGUSA, COMISO, VITTORIA, GELA, LICATA, ENNA , TERMINI IMERSE, ROVERETO,
NOVARA, SAVONA, i tak można podawać jeszcze wiele
maxx: ale co może być ciekawszego od startu i lądowania czy turbulencji, kiedy cały samolot trzeszczy. Sam lot na 11 tys m jest cholernie nudny.
miras: to co dla Ciebie jest ciekawe, dla zwykłej większości jest udręką... Masa osób boi się latać.
Loty z przesiadkami są spoko. Zawsze to więcej startów i lądowań. A to przecież najciekawsze chwile w czasie calego lotu. No chyba ze sa jakieś turbulencje, to wówczas też jest ciekawie :))
paolo-79
2008-02-06 11:30
maxx:hey hey hey...to juz jest przesadzona interpretacja przesiadki..;)wszyscy z nas kiedy leca musza sie przesiadac z pociagu/auto/busa do lotniska do check in i samolotu...maxx,nikt Ci nie zrobi boarding w domu...a ja lubie przerwe czasem;)mozna sobie w czasie przerwy...zobaczyc jakis nowy fajny airport ;)))))na przyklad
paolo: W Gdyni w badaniach preferencji komunikacyjnych na potrzeby Zarządu Komunikacji Miejskiej regularnie wychodzi, że duża część pasażerów woli jechać zwykłym autobusem przez całe miasto, za to bez przesiadek, niż lux torpedą z przesiadką i choćby 2 min. czekaniem. Podobnie sporo pasażerów woli loty bezpośrednie niż pie...nie się z przesiadką we FRA czy MUC. A ta cała nasza dyskusja o bezpośrednich lotach krajowych? Skoro ciocia może się przesiadać w Pyrzowicach z busa na samolot, z checkinem i tą całą zabawą, to po cholerę ta cała rozmowa o WRO-KRK? Przesiądź się w WAW, już możesz :) Ludzie wolą połączenia bezpośrednie, choćby i dłuższe, bo nie lubią przesiadek. Nikt normalny nie lubi przerw w czymkolwiek, co ma jakiś cel. Jesteś z dziewczyna, połowa akcji, a ona ci mówi - jest super, ale teraz przerwa na papierosa, a dokończysz za godzinę z moją koleżanką na drugim końcu miasta. To jest właśnie przesiadka :)
paolo-79
2008-02-06 10:30
andrzej500:a napisz mi troche tych zad...bo ciekawy jestem gzdie sa te miejsca w italii;)a jesli chodzi o autokar..mam ciotke (jak maciek krk;)na wsi kolo opola,jezdzi ciagle do DE autobusem bo przystanek ma kolo domu.poleciala kiydys raz WIzz i skomentowala ze nigdy wiecej bo 'tak daleko te pyrzowice'..no i takie jest myslenie ludzi..tak daleko pyrzowice..ale autobusem z strzelce opolskie do düsseldorf to nie daleko?;)pozdrawiam
czasami po prostu ludziom nie chce sie dojezdzac na lotnisko, w miejscu docelowym z lotniska, a potem jeszcze do hotelu, mieszkania i Bog wie czego. Tak jak pisze TomekK wiele osób mysli ze bilety sa drogie, dziwią sie jak to mozna leciec samolotem. No ale jest tez grono osob ktore rozumieja to i latają:) Ja lece KRK-GDN via WAW bo mam dosyc brudnej koleji i jazdy 10 h :)
andrzej500: to bardzo się cieszę, że w tym wypadku pomyliłem się :) Bo moja diagnoza nie była zbytnio optymistyczna.
andrzej500
2008-02-05 23:11
Tomekk: mylisz się bardzo, wybór wcale nie jest od tego uzależniony, ale to temat na inną dyskusję, Ci co się naprawdę boją to znikomy procent, czasami o wyborze decyduję np ilość darmowego bagażu, przystanek wsiadania i wysiadania, itp itd bardzo często cena, większość z nas na forum kupuje bilety z duuuużym wyprzedzeniem( patrz Cezary, Hamburg z dzisiejszego wieczora :) a nasi klienci bardzo często potrzebują biletu na jutro i wtedy decydują się na autokar bo różnica w cenie znaczna, i jeszcze kilka innych czynników, ale to na inny raz bo idę już spać dobranoc wszystkim :)