Ryanair: 30 euro za bagaż w bramce

Ryanair: 30 euro za bagaż w bramce Irlandzkie tanie linie lotnicze Ryanair wprowadzają nową opłatę bagażową. Kara 30 euro (lub funtów brytyjskich) czeka każdego pasażera, który zostanie przyłapany przy wejściu do samolotu z więcej niż jedną walizką dozwolonego bagażu podręcznego na osobę. Nowa opłata jest efektem nagminnego pojawiania się pasażerów irlandzkiego przewoźnika obładowanych wieloma pakunkami...
21/01/2009 16:02   
Komentowanie dostępne dla zalogowanych użytkowników
docentfurm 2009-01-23 12:00   
docentfurm - Profil docentfurm
fakt, średnia sprzedaży z wczorajszej BZG 0,68 euro... może więc respektowanie wymiaru i kasowanie 30euro na bramce to dobre rozwiązanie też dla podreperowania budżetu
4tech 2009-01-23 11:39   
4tech - Profil 4tech
docentfurm: to prawda..spytaj kolezanki jak poszla sprzedaz na trasie STN-BZG-STN...wg mnie marnie (chyba wszyscy byli po dobrym obiedzie)...co do wlochow swoja opinie wyrazilem na ich temat juz dawno temu( ze sa buce) i malo mnie nie zaszlachtowano na forum ze obrazam cala nacje Wloska..ech...i ze jestem rasista i ksenofob...prawda jest tak ze my Polacy nie mamy wiekszego wyboru co do tego jaka linia lotnicza lecimy do Polski...z UK i IRL oczywiscie lataja inni tylko ze z regoly do WAW a jak sie pozniej dostac do swojego miejsca zamieszkania??
docentfurm 2009-01-23 11:36   
oczywiście, że to wstyd jak się rodaka widzi jak się nie umie zachować... racja
ktgracz 2009-01-23 11:33   
ktgracz - Profil ktgracz
Wiadomo jaki target ma FR.. a młodzi często łysi obywatele UK, czy zakręceni włosi - Ok to ich broszka czy zachowują się jak bydło czy nie (ja ich jakoś ścierpię na pokładzie) a tu chodzi że czasem jest człowiekowi wstyd gdy widzi maniery lotnicze rodaka-polaka ;/ Wymagam przede wszystkim od siebie i swojego kraju, zamiast porównywać się z innymi ala "oni to są jeszcze gorsi, bo.."
docentfurm 2009-01-23 10:55   
Co do cwaniakowania Polaków to, choć usprawiedliwieniem to nie jest, Włosi biją wszelkie rekordy. Nie ma praktycznie lotu FR z Włoch bez wyrzucenia do luku 7-10 bagaży. Natomiast potem jeszcze pół godziny należy tym pasażerom tłumaczyć co się dzieje z ich torbą i dlaczego została w ogóle tam przekazana bo u nich cięzko z logicznytm rozumowaniem. Też mam nadzieję, że pracownicy lotnisk zaczną egzekwować przepisy ale na wszystkich lotniskach. Inaczej łamiąc przepisy na jednym lotnisku przyzwyczaja się pasażera, że może na innym też się uda... to dotyczy teraz bagaży, a wcześniej priority boarding czy pierwszeństwa dla matek z dziećmi. Co do tego kto lata samolotami FR, to na lotach polskich racja, że zarobkowa emigracja w większości ale siatka FR to nie tylko loty do PL, a reszta Europy to nie tylko wzajemna wymiana emigrantów... poza tym FR to latający autobus i też takih pasażerów ma bo tak sie ulokowała w rynku, jak ktoś wymaga wyższej jakości powinien wybrać inną linię... co do kasowania tras, to na opłacalność lotów ma też wpływ sprzedaż na pokładzie i Polska choć nie wypada tu bardzo biednie to do standardu z lotów francuskich, irlandzkich czy skandynawskich bardzo daleko
4tech 2009-01-23 08:13   
4tech - Profil 4tech
step: czy o jakosci danego pasazera samolotu swiadczy to za ile on kupil bilet?? Twoja swiadomosc i wiedza na temat rodakow w UK czy IRL jest zenujaco niska( chyba na podstawie serialu "Londynczycy" z polskiej TV i forum onetu)...wlasnie wrocilem z PL lotem FRancy STN-BZG-STN i nie zauwazylem zadnego karka czy lysego w dresach za to bylo mnostwo rodzin z dziecmi i "normalnych" podroznych na lotnisku w BZG nie bylo zadnych problemow wszyscy mieli jeden bagaz podreczny zgodny z przepisami (chyba przeczytali warunki przewozu w samolotach FRancy..ech)...co do "karkow" to powiem tak..nie lataja oni samolotami tylko jezdza do PL samochodem(BMW,Audi...etc) wlasnie tym "szpanuja"....jezeli uwazasz ze polski pasazer to"bydlo" zapraszam na poklady samolotow U2,BA,flyBe...latajacych miedzy UK a Hiszpanią zobaczysz wtedy prawdziwe oblicze europejczyka pelna gębą...
ktgracz 2009-01-23 02:29   
ktgracz - Profil ktgracz
Jak dla mnie.. bdb --> niech tępią wtórnych analfabetów (aby zarezerwować bilet muszą zgodzić się z regulaminem - trzeba rozumieć na co się zgadza!!) - jest napisane że można mieć jeden bagaż podręczny + damską torebkę czy cokolwiek innego, ale na żądanie (np. na lotniskach w UK) ma się to wszystko zmieścić w JEDEN bagaż podręczny o wadze do 10kg i o określonych rozmiarach. Miałem ostatnio małą rundkę po europejskich lotniskach (porównanie z pasażerami z innych krajów) i to co się dzieje w lotach z i do Polski - to po prostu masakra i wstyd, że my i Oni pochodzimy z tego samego kraju.. 2 przykłady: leciałem swego czasu Clickair-em z BCN do WAW, obserwowałem hiszpańską stewardesę i jej konsternację (w stylu: może upchaj tam jeszcze kozę i rower..) patrząc jak jeden z "naszych rodaków" upycha wypchany po brzegi 75-litrowy stelaż jako bagaż podręczny.. obłożenie półek tamtego lotu oceniam na 95%. O ile nie wiem jak w BCN przepuścili ten stelaż, to lecąc z STN do LCJ drukuje się kartę pokładową w automacie i dalej nie ma już kontroli jaki jest i ile waży podręczny.. efekt tu już widziałem kilka stelaży regularnie po 50-70ltr upychanych "na siłę" jak ludzi w Tokijskim metrze i obładowanie można powiedzieć, że było na 110% --> pierwszy raz widziałem coś takiego.. że z braku miejsca nad głowami stewki nakazywały chować to co już się niektórym (którzy mieli bag.podr. zgodnie z przepisami, a nie zdążyli zapakować się przed stelażami) nie mieści na półkę pod fotelami. Żenujące - no comment do 3ciej potęgi!
step 2009-01-22 17:54   
step - Profil step
do STENUS : nie ma biletów za 0.01 euro tylko od ...
humbak 2009-01-22 17:40   
humbak - Profil humbak
stepie szeroki: Ja mam zasadę, że nie wydam na bilet FRancy więcej niż 10 euro. No w bardzo szczególnych okolicznościach zaszaleje za 15 euro, ale zdarzyło mi się to 2 razy. W większości wypadków kupuję tylko bilety za 0,01 euro, 1 euro, lub 5 euro. Na więcej ta linia nie zasługuje.
step 2009-01-22 17:37   
step - Profil step
do MARCIA : to leć LOTEM / LUFTHANSA tam nie ma takich probloemów z torebkami. Wszystko masz w cenie ale 100-200 % wyższej od taniej lini. Jest problem w cenie biletu. A czym się różni bagaż podreczny kobiety od mężczyzny ? i to najczęsciej kobiety robią problemy kobietom przy odprawie hi hi hi hi hi hi- jesteś chyba feministką
step 2009-01-22 17:32   
step - Profil step
STENUS : a TY za ile kupujesz bilety ? ile rocznie zasilasz kasę RYANAIR ? a co to jest za koszt 130 GBP za 3 osoby biednej Kasi ..... - jak jej nie pasuje niech jedzie autokarem za 1000 zł 24 h w smrodzie i niewygodzie - nic na siłę - wolny kraj ... PRAWDA JEST TAKA że te małe torebki kobiece to zakupy w wolnocłówce - 2-3 l. wódki dla męża i sztangi papierosów - żenada na maxa / i co dziwne MAMUSIE POLKI pakują w bagaż dzieci wódeczkę i fajeczki też - to jest żenada
step 2009-01-22 17:23   
step - Profil step
do kasia 24 : pracowałem na lotnisku torebka damska waży od 3 do 10 kg włącznie z wódką i papierosami i zajmuje miejsce tak jak plecak! a myslisz że 3 osoby za 600zł to dużo ? jedż 24 godziny autokarem wtedy sobie przwieziesz co chcesz bo zapłacisz 1000 zł i bedziesz tłukła sie całą dobę powodzenia! a samolot myślisz KOBIETO że startując nie spala więcej jak jest cięższy ? za wszystko się płaci czasy cffaniakowania polakkóófff się kończą - linie są i tak tanie .... jeszcze 10 lat temu podroz samolotem była luksusem. NIE MA NIC ZA DARMO
marcia 2009-01-22 17:21   
marcia - Profil marcia
gosc_kasia24: mezczyzni nie zrozumieja tych damskich problemow z torebkami i to na pewno mezczyzni wymyslili ten przepis o bagazu :). Bo mnie tez cos trafia jak mam wpakowac damska torebke do torby na kolkach, bo to profanacja :D.
humbak 2009-01-22 17:07   
humbak - Profil humbak
stepie szeroki: Oooo, masz właśnie doskonały przykład na potwierdzenie braku logiki w Twojej teorii w postaci goscia_kasi24. Kupowała bilety po 5 GBP na 3 osoby, a za płaciła 130 GBP. :o)
emes 2009-01-22 17:07   
emes - Profil emes
Gosciu_kasiu: przeciez nikt Ci nie kaze latac FRajanem. No jezeli uwaszasz, ze 130GBP (chyba o to chodzilo) to duzo na przelot dla trzech osob w dwie strony z UK do PL to mozesz sie srodze zawiesc jak sie przesiadziesz do Lufthansy albo BA.
gosc_kasia 2009-01-22 17:01   
gosc_kasia - Profil gosc_kasia
To jest jakas paranoja!!!!!!!!A przepraszam a niby gdzie mam wlozyc portfel,pieniadze itp.do spodni?????Prezeciez torebka damska nie jest duza i nie powinna byc wliczana jako bagaz,tymbardziej nie zajmuje ona duzo miejsca i nikomu nie bedzie przeszkadzac.Poza tym linie zdzieraja jak moga,kupilam bilety po 5 f na 3 osoby a i tak moj bilet wyniosl 130f!!!Nawet pomimo tego ze moje dziecko nie ma bagazu musze zaplacic 10 ftylko za to ze zostanie odprawiony przez bramke!!!Zdzieraja jak moga na wszystkim oszusci!!!!!Jeden bagaz kosztuje 30f i gdzie tu logika.Zadne linie nie sa tanie powinien sie ktos odpowiedni w koncu za to wziasc!!!!!
emes 2009-01-22 16:45   
emes - Profil emes
Stepie prawda jest taka, ze te karki w dresach chca zaszpanowac tak jak Ty tu na forum. A racje ma stenus bo tacy ludzie nie za bardzo umieja korzystac z dobrodziejstw internetu, nie maja pojecia o promocjach i o innych sztuczkach linii lotniczych. W efekcie czego placa srednio kilkadziesiat euro wiecej niz by mogli. A za 20PLN to lataja tylko forumowicze pasazer.com ;-)
humbak 2009-01-22 16:37   
humbak - Profil humbak
stepie: Jakbyś czytał dokładnie forum, to byś zauważył moją informację, że otrzymałem zwrot pieniędzy na kartę za rejsy, które zostały skasowane. I było tak aż w 3 przypadkach. marcio: FRanca nie jest członkiem IATA, więc do postanowień Konwencji Montrealskiej stosować się nie musi. Zastanawia mnie tylko to, czy KM precyzuje dokładnie bagaż podręczny?
humbak 2009-01-22 16:34   
humbak - Profil humbak
stepie: Obawiam się, że brakuje Ci logiki. Osoby, które kupują bilety za 20 zł są niezwykle świadomymi pasażerami, gdyż wiedzą, jak taki bilet kupić. Natomiast owe "karki w dresach", jak miło raczyłeś nazwać ludzi, latają zwykle za kilkaset zł za rejs. Po pierwsze nie wiedzą, że można kupić za 20 zł, a po drugie (zgodnie z Twoją teorią) kupienie biletu za 20 zł byłoby dla takiego człowieka obciachem, bo jak można tak mało wydać na bilet lotniczy, skoro chodzi o to, aby się pokazać.
marcia 2009-01-22 16:33   
marcia - Profil marcia
stenus - sa wiec jednak przepisy do ktorych FR sie nie stosuje? ;). Ja sie zawsze zastanawiam w jakim stopniu dana linia ma sie stosowac do przepisow, szczegolnie jesli nie jest czlonkiem iata...
Kup bilet Więcej
dorośli
(od 18 lat)
młodzież
(12 - 18 lat)
dzieci
(2 - 12 lat)
niemowlęta
(do 2 lat)
Wizy
Rezerwuj hotel
Wizy