×
Zaloguj się

Posiadasz już konto w portalu pasazer.com? Zaloguj się i zacznij korzystać ze swoich przywilejów zarejestrowanego użytkownika.


lub


Wizy do Chiny


Chiny

Godziny urzędowania wydziału konsularnego: poniedziałki - 13:30-15:30, środy, czwartki - 9:00-11:00

Tryby i czas oczekiwania:

  • Tryb normalny - 4 dni robocze konsulatu
  • Tryb ekspres - 3 dni robocze konsulatu
  • Tryb 1-dniowy  - prosimy o kontakt

Cena opłaty konsularnej:

  • 220 zł - tryb normalny
  • 270 zł - tryb ekspres

Podstawowe dokumenty wymagane do każdego rodzaju wizy:

  • Paszport, paszport tymczasowy lub międzynarodowy dokument podróży. W dniu złożenia go w Wydziale Konsularnym ważność tego dokumentu musi wynosić jeszcze przynajmniej 6 miesięcy.
  • Jedna fotografia biometryczna kolorowa (jak do nowego polskiego paszportu).
    Należy ją samodzielnie nakleić na wniosek wizowy.
  • Wniosek wizowy
    Należy go wypełnić czytelnie, wpisując prawdziwe i kompletne dane. W przeciwnym razie wniosek może zostać odrzucony a wnioskodawca sam poniesie wszystkie związane z tym konsekwencje. Wypełniając formularz, można się posługiwać jednym z trzech języków: polskim, angielskim lub chińskim. Kliknij aby pobrać wniosek wizowy. Kliknij tu, aby pobrać wypełniony przykład.
  • Bilet lotniczy w obie strony lub wydruk rezerwacji biletu.
  • Kserokopia karty pobytu cudzoziemca w Polsce

 


 

Rodzaje wiz:

  • Wiza turystyczna

Cel podróży: zwiedzanie, wizyta u rodziny lub znajomych, załatwianie spraw prywatnych. Należy złożyć komplet podstawowych dokumentów.

  • Wiza służbowa

Cel podróży: służbowa wizyta na zaproszenie (w tym: kontakty handlowe, współpraca naukowo-techniczna, wymiana kulturalna); kursy, szkolenia i praktyki, nie trwające dłużej niż 6 miesięcy. Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić aktualne zaproszenie z Chin. Osoby ubiegające się o wizę wielokrotną muszą przedstawić oryginał zaproszenia wystawionego przez upoważnioną instytucję w Chinach. Marynarze wyjeżdżający do portu w Chinach powinni dodatkowo przedstawić książeczkę marynarza oraz pismo od armatora.

  • Wiza studencka

Cel podróży: pobieranie nauki w Chinach, uczestnictwo w kursach i praktykach trwających dłużej niż 6 miesięcy. Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić: zawiadomienie o przyjęciu do szkoły w Chinach, suplement do wniosku (formularz V2011B), wniosek wizowy dla cudzoziemców mających studiować w Chinach (formularz JW201 lub JW202) oraz formularz badań lekarskich: pobierz

UWAGA: Posiadacz wizy tego typu powinien w ciągu 30 dni od wjazdu do Chin dopełnić formalności pobytowych w Biurze Bezpieczeństwa Publicznego. W przeciwnym razie jego pobyt stanie się nielegalny.

  • Wiza pracownicza

Cel podróży: podjęcie pracy w Chinach na okres ponad 6 miesięcy. Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić chiński formularz badań lekarskich podbity przez polskiego lekarza oraz któryś z następujących dokumentów:

    • Zezwolenie na podjęcie pracy przez cudzoziemca, wystawione przez Ministerstwo Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ChRL
    •  Zaproszenie ze strony chińskiej (Invitation Letter)    

UWAGA: Posiadacz wizy tego typu powinien w ciągu 30 dni od wjazdu do Chin dopełnić formalności pobytowych w Biurze Bezpieczeństwa Publicznego. W przeciwnym razie jego pobyt stanie się nielegalny.

 


 

Uwagi:

  • Wydział konsularny nie przyjmuje dokumentów przesyłanych pocztą lub kurierem.
  • Ważność wiz i dopuszczalna ilość wjazdów:
    • Wiza turystyczna
      Zasadniczo ważność wizy turystycznej wynosi 3 lub 6 miesiący, licząc od dnia złożenia dokumentów. Dopuszczalna ilość wjazdów: 1 lub 2.
    • Pozostałe wizy
      W wypadku pozostałych typów wiz określenie terminu ważności, ilości dni każdej wizyty oraz ilości wjazdów uzależnione jest od konkretnej sytuacji wnioskodawcy i zaproszenia, które mu przesłano.
  • •W określonym w wizie terminie ważności można wjechać na terytorium Chin tylko tyle razy, ile podano na wizie. Podczas jednej wizyty można w Chinach legalnie przebywać tylko taką ilość dni, jaką podano w wizie. Każdorazowy okres pobytu liczy się od dnia wjazdu na terytorium Chin.
  • Wizy do Hongkongu
    Osoby posługujące się w podróży polskim paszportem nie podlegają obowiązkowi uzyskania wizy do Hongkongu, jeżeli podróżują przez Hongkong tranzytem lub składają tam zwykłą wizytę służbową albo będą uczestniczyć w zawodach sportowych, odwiedzać rodzinę, zwiedzać itp., a ich każdorazowy pobyt nie będzie trwać dłużej niż 90 dni.
    O wizę do Hongkongu muszą się ubiegać osoby, które planują pobyt dłuższy niż 90 dni. Wiza jest konieczna także dla osób wyjeżdżających do Hongkongu na studia, praktyki, do pracy, do organizacji ekspozycji lub występów artystycznych, nawet jeśli okres pobytu nie przekroczy 90 dni. Osoby, których pobyt w Hongkongu ma przekroczyć 90 dni, powinny złożyć komplet wymaganych dokumentów w Wydziale Konsularnym Ambasady ChRL. Pozostałe osoby potrzebujące wizy do Hongkongu proszone są o bezpośredni kontakt z Departamentem Imigracyjnym Hongkongu: HONG KONG IMMIGRATION DEPARTMENT IMMIGRATION TOWER 7, GLOUCESTER ROAD WAN CHAI, HONG KONG telefon: +852 28246111; faks: +852 28777711. www.immd.gov.hk/ehtml/services.htm
  • Wyjazdy turystyczne do Tybetu
    Każdy, kto chce zwiedzić Tybet, musi być uczestnikiem wycieczki do tego regionu, organizowanej przez polskie biuro podróży. Liczba uczestników każdej wycieczki musi wynosić przynajmniej pięć osób. Zainteresowani powinni spełnić wymagania dotyczące uzyskania turystycznej wizy grupowej. Najpierw jednak muszą otrzymać zgodę Biura Turystyki Tybetańskiego Regionu Autonomicznego ChRL.
  • Przy wizach wielokrotnych długoterminowych określenie ilości wydanych wjazdów leży w gestii konsula ChLR. Nie mamy wpływu na jego decyzję. Jeśli wyda mniej wjazdów, niż wnioskowano, nie ponosimy odpowiedzialności.

Zamów wizę on-line


  • Okazje do Chiny
Wylot:
Przylot:
  • Data wylotu:
  • Data powrotu:
Pasażerowie:

Cel podróży:
  • Data wyjazdu:
  • Data powrotu:

Kraj podróży:

Okazje z lotniska
  • Okazje pasażera
Sprawdź wszystkie
Kalendarz lotniczy