×
Zaloguj się

Posiadasz już konto w portalu pasazer.com? Zaloguj się i zacznij korzystać ze swoich przywilejów zarejestrowanego użytkownika.


lub


Przesiadka w Pekinie bez wizy



Od 1 stycznia 2013 r. Polacy będą mogli spędzić do 72 godzin w Pekinie bez chińskiej wizy - poinformowała państwowa agencja prasowa Xinhua. Polska znalazła się na liście 45 państw, których obywatele mogą opuścić lotnisko w przypadku długiej przesiadki, pod warunkiem posiadania biletu na dalszy lot.

Do tej pory pasażerowie przesiadający się na lotnisku w Pekinie nie mogli opuścić terenu portu lotniczego, o ile nie mieli ważnej wizy Chińskiej Republiki Ludowej. 

Na liście znalazło się 45 państw, z których najwięcej pasażerów przesiada się na lotnisku w Pekinie. Decyzja o zwolnieniu ich z obowiązku posiadania wizy podjęły władze miejskie w Pekinie.

O zezwolenie na przekroczenie kontroli granicznej na lotnisku w Pekinie w przypadku długiej przesiadki będzie można ubiegać się po przylocie do stolicy Chin. Nie są potrzebne żadne wcześniejsze aplikacje. Warunkiem otrzymania pozwolenia TWOV ("transfer without visa") jest posiadanie ważnego biletu na dalszy lot z Pekinu oraz, o ile jest potrzebna, wizy wjazdowej do kraju docelowego.

Lista państw, których obywatele zostali objęci zwolnieniem z obowiązku posiadania wizy podczas tranzytu w Pekinie, jest dostępna na stronie agencji Xinhua

Podobne rozwiązanie wprowadziły już władze miejskie w Szanghaju. Tam z obowiązku posiadania wizy zwolnieni są przesiadający się pasażerowie, będący obywatelami jednego z 20 państw. Zwolnienie nie dotyczy Polaków i uprawnia jedynie do 48-godzinnego pobytu w Szanghaju.

Dominik Sipiński


Reklama


Booking.com
gość_161cc - Profil
gość_161cc
  

Pasazer.com na Facebooku



Spodobał Ci się nasz artykuł?

Zapisz się do newslettera by być na bieżąco!
Wylot:
Przylot:
  • Data wylotu:
  • Data powrotu:
Pasażerowie:

Cel podróży:
  • Data wyjazdu:
  • Data powrotu:

Kraj podróży:

Okazje z lotniska
  • Okazje pasażera
Sprawdź wszystkie